Algemene voorwaarden
ALGEMENE VOORWAARDEN BEHORENDE BIJ DE LESOVEREENKOMST VAN AUTORIJSCHOOL AUTO-MAAT
Deze Algemene Voorwaarden zijn tot stand gekomen in overleg met alle bij Autorijschool Automaat aangesloten rijscholen, en treden in werking per 1 januari 2025.
DEFINITIES
– Toets: Testmoment zoals onder meer het onderzoek naar de rijvaardigheid (in deze algemene voorwaarden verder: ‘het onderzoek’), het theorie examen, praktijkexamens (zoals AVB, AVD, B, B-H, AM2, BE, enz.) de TussenTijdse Toets (TTT) of de CODE 95 toets;
– Praktijkopleiding: een rijles in de praktijk;
– Pakket Praktijkopleiding: de lesovereenkomst voor een vast aantal lessen of voor een vaste periode;
– Het examenbureau: de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) / het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR) of een ander examenbureau
– Schriftelijk: In geschrift of elektronisch.
Artikel 1 – Toepasselijkheid
De Algemene Voorwaarden horen bij lesovereenkomsten gesloten tussen leerlingen en de bij Autorijschool Automaat aangesloten rijscholen.
Artikel 2 – De Overeenkomst
1. In de lesovereenkomst staat om welke opleiding het gaat:
– een theorieopleiding;
– een praktijkopleiding;
– een pakket praktijkopleiding;
– een andere opleiding
2. De lesovereenkomst wordt schriftelijk vastgelegd. De leerling krijgt een afschrift van de lesovereenkomst.
Artikel 3 – Verplichtingen autorijschool
De rijschool draagt er verplicht zorg voor:
1. Dat de les wordt gegeven door instructeurs die voldoen aan de bepalingen van de Wet Rij-onderricht Motorvoertuigen (WRM);
2. Dat de les zo veel mogelijk wordt gegeven door dezelfde instructeur;
3. Dat de instructeur de leerling regelmatig informatie geeft over de voortgang van deze leerling, ook in relatie tot de exameneisen;
4. Dat de aanvraag voor een toets binnen 2 weken na betaling door de autorijschool in het aanvraagbestand van het relevante examenbureau wordt ingevoerd;
5. Dat de leerling op de datum en tijd waarvoor hij is opgeroepen het onderzoek naar de rijvaardigheid zal kunnen doen in het lesvoertuig waarmee hij heeft gelest. Is dat niet mogelijk dan gebeurt dit in een lesvoertuig van minimaal hetzelfde of van een gelijkwaardig type;
6. Dat de afgesproken duur van een les ook helemaal gebruikt wordt voor deze les;
7. Dat de autorijschool een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, die in ieder geval een dekking biedt van € 2.500.000,-;
8. Dat de leerling wordt geïnformeerd welke medische aandoeningen van invloed kunnen zijn op het recht om een voertuig te mogen besturen;
9. Dat de leerling verteld wordt dat de verblijfstatus bepalend is voor het recht op afgifte van een rijbewijs;
10. Dat de leerling verteld wordt dat hij het moet melden als aan hem de bevoegdheid om een motorvoertuig te besturen is ontnomen.
Artikel 4 – Verplichtingen leerling
De leerling moet:
1. Bepaalde lesonderdelen beheersen voor er aan een toets kan worden deelgenomen. De leerling moet zich aan het met de autorijschool afgesproken lesschema tot aan elke toets houden en zich houden aan de in de online omgeving afgesproken datum, tijd en plaats voor de rijles. De autorijschool zal 15 minuten extra wachten. Komt de leerling niet, zonder tijdig te hebben afgezegd, dan moet de leerling deze les betalen. Een te laat afgezegde les wordt niet in rekening gebracht bij afzeggen vanwege een dringende reden, zoals een ernstig ongeval / ernstige ziekte of overlijden van de leerling, alsmede een ernstig ongeval / ernstige ziekte of overlijden van familie in de 1e en 2e graad of van zijn huisgenoten;
2. De volledige lesprijs betalen als de rijles wordt afgezegd binnen 48 uur vóór de in de digitale planning afgesproken tijd. Zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen worden niet meegerekend in deze 48 uur. Het afzeggen moet tijdens de kantooruren van de autorijschool gebeuren en dit moet persoonlijk (of telefonisch) bij de instructeur of op het kantoor van de autorijschool worden gedaan;
3. Alle aanwijzingen van de instructeur tijdens het lessen opvolgen;
4. Altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich dragen, zowel bij de rijlessen als bij een toets, en een geldige uitslag van zijn theorie bij zich hebben bij een toets. Bovendien dient de leerling een geldig rijbewijs bij zich te hebben voorafgaand aan een BE rijles;
5. Voordat met de lessen wordt begonnen, op tijd met het examenbureau afstemming hebben gezocht over relevante medische aandoeningen (zie ook art. 3 lid 8). Als de leerling dit niet heeft gedaan is de autorijschool niet aansprakelijk als de opleiding vervolgens moet worden onderbroken of gestopt;
6. Melden dat hem de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen is ontnomen. Meldt de leerling dat niet, is de autorijschool niet aansprakelijk voor de gevolgen daarvan.
Artikel 5 – Betaling
1. De autorijschool mag een redelijk bedrag rekenen als inschrijf- of administratiekosten. De leerling moet dit hebben betaald bij of vóór zijn eerste rijles.
2. De autorijschool mag tijdens de duur van de overeenkomst de lesprijs verhogen. Dit geldt niet als er sprake is van een pakketprijs tenzij er een door de minister tussentijds vastgestelde verhoging van examenprijzen wordt bepaald. De leerling kan wegens een prijsverhoging de lesovereenkomst van een (pakket)praktijkopleiding schriftelijk ontbinden, als dit maar wordt gedaan binnen 2 weken na prijsverhoging.
3. De leerling moet vóór het verstrijken van de betalingsdatum betaald hebben. Doet hij dat niet, dan stuurt de autorijschool een kosteloze betalingsherinnering en geeft hij de leerling de gelegenheid om binnen 14 dagen het openstaande bedrag alsnog te betalen. Als na het verstrijken van de betalingsherinnering nog steeds niet is betaald, mag de autorijschool rente in rekening brengen vanaf het verzuimmoment. Deze rente is gelijk aan de wettelijke rente. Moet de autorijschool om de vordering te incasseren kosten voor een gerechtelijke procedure of buitengerechtelijke kosten maken, dan wordt dit aan de leerling in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten is onderworpen aan (wettelijke) grenzen. Daarvan kan in het voordeel van de leerling worden afgeweken.
4. Als de leerling toch niet of gedeeltelijk heeft betaald, ook niet nadat hij een redelijke termijn heeft gekregen om toch nog te betalen, dan mag de autorijschool de lesovereenkomst opzeggen. De mededeling dat is opgezegd gebeurt schriftelijk.
Artikel 6 – Aanvraag voor een toets
1. De leerling betaalt de kosten van de toets aan de autorijschool op het moment dat de aanvraag hiervoor is ingevuld. Er kan, liefst schriftelijk, iets anders worden afgesproken.
2. Aanvragen voor een toets worden persoonlijk (of telefonisch) met de leerling gedaan. Het CBR geeft 24 uur bedenktijd, waarna de toets niet meer kan worden geannuleerd, mits de aanvraag niet binnen 3 weken valt vóór de geplande datum.
3. Indien de toets niet door kan gaan, indien de leerling niet aan de vereisten voldoet of niet op tijd op het onderzoek verschijnt, en dit niet te verwijten is aan de autorijschool, moet de leerling betalen voor de nieuwe aanvraag. Als er dan sprake is van een prijsverhoging, dan krijgt de leerling bij navraag op de autorijschool hier een specificatie van.
Artikel 7 – Onderzoek naar de rijvaardigheid (verder: het onderzoek)
1. Bij afgelasten van het onderzoek door het examenbureau wegens weersomstandigheden, dan kan de autorijschool één rijles in rekening brengen voor het nieuw vastgestelde onderzoek.
2. De autorijschool regelt voor de leerling kosteloos een nieuw onderzoek in de volgende situaties:
a. De leerling kan het onderzoek niet afronden wegens een dringende reden, zie art. 4 lid 1;
b. Het niet aanwezig zijn van het lesvoertuig en er geen vervangend gelijkwaardig lesvoertuig te regelen was;
c. Het examenbureau het lesvoertuig afkeurt, en er geen vervangend gelijkwaardig lesvoertuig te regelen was.
3. In de situaties van lid 2 krijgt de leerling die een nieuw onderzoek moet aanvragen 2 gratis rijlessen.
Artikel 8 – Beëindiging van de lesovereenkomst
1. De leerling kan de lesovereenkomst op elk moment opzeggen. Bij opzegging heeft de leerling recht op restitutie van het lesgeld voor niet gebruikte onderdelen van de lesovereenkomst, met uitzondering van de kosten van reeds aangevraagde examens.
2. De autorijschool kan de lesovereenkomst beëindigen als:
a. De leerling zich misdraagt of instructies herhaaldelijk negeert;
b. Er sprake is van overmacht of omstandigheden die het voortzetten van de overeenkomst onmogelijk maken.
3. Beëindiging van de lesovereenkomst gebeurt schriftelijk met vermelding van de reden.
Artikel 9 – Lesovereenkomst op afstand / Buiten een verkoopruimte
1. Bij een overeenkomst op afstand of een overeenkomst buiten de verkoopruimte heeft de leerling recht op herroeping binnen 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst.
2. Tijdens deze herroepingstermijn mag de leerling zonder opgave van reden de overeenkomst ontbinden.
3. Heeft de leerling tijdens de herroepingstermijn al lessen gevolgd, dan worden alleen de gevolgde lessen in rekening gebracht.
4. De herroeping moet schriftelijk of via een ander communicatiemiddel aan de autorijschool worden gemeld.
Artikel 10 – Bemiddelings- en geschillenregeling
1. Geschillen tussen leerling en autorijschool worden in eerste instantie in onderling overleg opgelost.
2. Lukt dit niet, dan kan de leerling het geschil voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie of mediator.
3. Eventuele juridische procedures worden gevoerd bij de bevoegde rechter in het arrondissement waar de rijschool is gevestigd.
Artikel 11 – Vrijwaring
1. De leerling vrijwaart de autorijschool tegen aanspraken van derden die het gevolg zijn van het niet naleven van de verplichtingen uit deze overeenkomst.
2. De autorijschool is niet aansprakelijk voor schade aan eigendommen van de leerling tenzij er sprake is van opzet of grove nalatigheid door de rijschool.
EINDE ALGEMENE VOORWAARDEN